Kategorija: Gradski muzej Vukovar

U srijedu, 15. 6. 2022. u 13 sati u Gradskom muzeju Vukovar u Dvoracu Eltz u Vukovaru otvorena je gostujuća izložba 6. bijenala slikarstva, koja će predstaviti selekciju radova sa 6. bijenala slikarstva koje se održalo u domu HDLU 2021. godine .


Bijenale slikarstva, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, nacionalna je likovna manifestacija posvećena bilježenju scene i pomaka u mediju slikarstva, pokrenuta s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatskog slikarstva i sučeljavanja s aktualnim europskim slikarskim praksama.

Hrvatska selekcija predstavlja širok presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih, članova HAZU-a, do najmlađih, koji stvaraju nove impulse ulaska na tu scenu, s ciljem bilježenja aktualne dvogodišnje produkcije.

Izložba u Vukovaru predstavlja izbor od 30-ak umjetničkih djela autorica i autora koji su izlagali u sklopu glavne selekcije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.
Odabrani umjetnici: Grgur Akrap, Gordana Bakić, Leonardo Budimilić Majnarić, Mohamad David Shreim, Jia Guo, Iris Jambrek, Zlatko Keser, Ivica Malčić, Mia Maraković, Ivan Marković, Mia Matijević Akrap, Zoltan Novak, Ivan Prerad, Pavle Pavlović, Nikola Pjevačević, Jurica Pušenjak, Josip Rončević, Damir Sobota, Fedor Fischer, Josip Tirić, Maja Rožman, Miran Šabić, Zorana Unković, Matko Vekić.

Na otvorenju su govorili Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar,
Tomislav Buntak, Prodekan za upravu i financije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Predsjednik HDLU-a koji se ujedno zahvalio Gradskom muzeju Vukovar na višegodišnjoj suradnji i gostoprimstvu. U ime grada Vukovara i gradonačelnika Ivana Penave goste je pozdravio Josip Paloš, pročelnik Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vukovara koji je ujedno i otvorio izložbu.
Izložbu prati katalog u izdanju HDLU-a. Kustos izložbe i autor likovnog postava je Zoran Šimunović, kustos Gradskog muzeja Vukovar.

Izložba je otvorena do 20. srpnja 2022. godine.