Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

{gallery}2014/10/06/10{/gallery}Pod sloganom Dobro je učiti! Gradska knjižnica Vukovar uključila se u programe obilježavanja 8. tjedna cjeloživotnog učenja. Knjižnica kao partner u obrazovanju, tijekom tjedan dana otvorenih vrata, omogućila je svim zainteresiranim korisnicima upoznavanje s knjižničnim radom i uslugama.

U srijedu, 1. listopada 2014. godine u Knjižnici je održano predavanje pod nazivom Godine nisu važne, u suradnji s udrugom Vukovarci dobre volje. Predavanje su održale Danijela Vereš, prehrambeni tehnolog i djelatnica Strukovne škole Vukovar te Lena Vrtarić, predsjednica udruge Vukovarci dobre volje, a prisustvovali su i članovi projekta Ne želim sjediti doma sa 60+, dok je sve nazočne pozdravila ravnateljica Knjižnice Vlatka Surma Szabo. Posjetitelji su čuli zanimljive i korisne informacije o važnosti maslinovog ulja i ribi u svakodnevnoj prehrani, kao i o navikama zdrave prehrane i mijenjanju životnih navika te se naglasilo kako je neizostavni dio zdravog načina života kretanje i vježbanje. Posjetiteljima su podijeljeni i anketni listići koji bi trebali pokazati što bi voljeli raditi pojedinci u trećoj životnoj dobi.

U četvrtak, 2. listopada 2014. godine, u prostoru Gradske knjižnice Vukovar održano je predavanje Edukacijom do zapošljavanja na kojem su vlasnici OPG-a, kao i privatni poduzetnici imali priliku predstaviti se i postaviti izravna pitanja vezana za njihovo poslovanje pročelniku Upravnog odjela za opće poslove i ured gradonačelnika, Siniši Kovačiću kao i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Vukovar, Andrei Miš. Sudionici su saznali koje poticaje daju Grad Vukovar i Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao i čuti korisne savjete o tome kako razviti svoju djelatnost i promidžbeno se plasirati na tržištu.

Knjižnica nudi razne usluge i pomaže u općem obrazovanju pojedinca kao i u njegovom cjeloživotnom učenju, a znanje i edukacija temelj su uspješnog zapošljavanja i poslovanja. Uime Gradske knjižnice Vukovar, voditeljica programa bila je knjižničarka Ana Červar Manojlović.

U svjetlu važnosti cjeloživotnog učenja, u Knjižnici je u okviru Američkog kutka Vukovar organizirana šestodnevna informatička radionica za umirovljenike Finding Stuff Online. Tijekom radionice polaznici su se upoznali s osnovama rada u sustavima Windows 7 i 8, osnovama programa za obradu teksta te internetom, elektroničkom poštom Gmail i Skype-om, a osim informatičkih osnova, polaznicima je omogućeno i učenje osnovnih pojmova s kojima se susreću tijekom rada na računalu, a koji su ponekad na engleskom jeziku. Tijekom radionice polaznici su koristili svoja i knjižnična prijenosna računala, a radionicu je provela koordinatorica američkog kutka i djelatnica Knjižnice, Anita Baier Jakovac. Kako je ovo ujedno i redovna aktivnost vukovarskog američkog kutka, u budućnosti slijede nove radionice za polaznike koji se gotovo svakodnevno za njih prijavljuju.