Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

{gallery}2014/08/29/03{/gallery}U sklopu 8. Vukovar film festivala u Gradskoj knjižnici je održana promocija knjige „Kinematografija u NDH" Daniela Rafaelića. Nakon uvodnih riječi ravnateljice Knjižnice, Vlatke Surma Szabo te pozdravnih koje je nazočnima uputila zamjenica gradonačelnika Marija Budimir, o knjizi su govorili gosti: Branka Šomen, filmska kritičarka i novinarka, Milena Zupančič, slovenska kazališna i filmska glumica te Leon Rizmaul, redatelj i scenarist, kao i sam autor Daniel Rafaelić.

Detaljnom analizom svih filmova i filmskih žurnala proizvedenih u NDH kao i sintezom nekoliko tisuća pronađenih i obrađenih arhivskih dokumenata iz Zagreb, Beograda, Berlina i Rima autor knjige portretira kinematografiju satelitske države čiji se propagandni uzusi doslovno preklapaju s onima nacističke Njemačke. Ipak, brojni kinematografski disidenti pružali su otpor vladajućem represivnom aparatu te se i o njima prvi put govori. Do sad neviđeni rukopisi, fotografije i filmski plakati biti će po prvi put publicirani. Brojni rariteti koji se čuvaju u svjetskim filmskim arhivima po prvi će put u knjizi „Kinematografija u NDH" ugledati svijetlo dana. Zasebni dio knjige čine vrijedni intervjui s nekima od najvažnijih aktera filmskih djelatnosti toga vremena, koje je autor knjige uspio napraviti prije njihove smrti.

Knjiga pisana u formi znanstvenog rada, na pristupačan način ocrtava kinematografsku, ekonomsku, socijalnu i opće kulturalnu potku svih grana kinematografije, postavljajući po prvi put prava znanstvena pitanja i nudeći ne ideološke ili političke, već isključivo znanstvene odgovore.

Knjiga sadrži 350 kartica teksta, preko dvjestotinjak fotografija, desetak reprodukcija filmskih plakata i pedesetak originalnih dokumenata, a u fondu Gradske knjižnice Vukovar dostupna je svima koji žele više saznati o ovoj povijesno – umjetničkoj tematici.