Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

 

 

U okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2020. i povodom 90-godišnjice rođenja profesora Braneta Crlenjaka, Gradska knjižnica Vukovar predstavlja mapu „5 linoreza“ u svojoj Digitalnoj zbirci.

Brane Crlenjak (1930. – 2014.) jedna je od najzačajnijih stvaralačkih osobnosti u cjelokupnoj vukovarskoj kulturi. Zvanjem profesor književnosti, ostao je u neizbrisivoj uspomeni generacijama svojih učenika. Krug njegovog zanimanja bio je širok, a njegovo djelovanje pomicalo je Vukovar s ruba u središte kulturnih zbivanja.

Kao kroničar kulturnog života, likovni i književni kritičar, povjesničar vukovarskog ribarstva, urbanizma i arhitekture ostavio je dragocjene pisane tragove o vukovarskoj prošlosti. Svoj je dar više od šezdeset godina ulagao u likovnu umjetnost, pokazujući strasnu posvećenost ali i vrhunske domete u slikarstvu, grafici i kiparstvu. Njegov rad u medaljarstvu, koji ga je doveo među najznačajnije hrvatske stvaraoce ove forme male plastike, bio je zapažen i visoko ocijenjen i u međunarodnim razmjerima.

Malu grafičku zbirku Gradske knjižnice Vukovar profesor Crlenjak obogatio je dva puta. Za knjižnicu je izradio ex libris, a 2010. godine darovao je mapu s pet listova originalnih linoreza. Ovi linorezi, svojim motivima vukovarske arhitekture i urbanističkih obrisa grada, prizivaju u sjećanje čuveni Crlenjakov ciklus slika „Vukovar – impresije godišnjih doba“ (1981.).

Uz knjige i kataloge izložbi prof. Crlenjaka Gradska knjižnica u svom fondu ima i njegovu grafičku mapu „Vukovar u starim razglednicama“ (1981.).

Mapu „5 linoreza“ Gradska knjižnica Vukovar predstavlja u svojoj Digitalnoj zbirci, uz dopuštenje obitelji prof. Crlenjaka, obilježavajući 90-godišnjicu profesorovog rođenja.

MAPA JE DOSTUPNA NA POVEZNICI:
https://gkvu.hr/5-linoreza-brane-crlenjaka-2/