Kategorija: Savjet mladih Grada Vukovara

U Uredu predsjednika RH predstavljeni su rezultati desetogodišnjeg istraživanja „Škola i socijalna integracija mladih u Vukovaru", kojeg su proveli profesori Dinka Čorkalo Biruški i Dean Ajduković s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu sa svojim suradnicima.

Ovo istraživanje pratilo je integracijske procese djece i mladih u Vukovaru od 2001. do 2011. godine. Autori istraživanja su u desetogodišnjem razdoblju pratili promjene stavova prema školovanju kao i međuetnička ponašanja djece i odraslih. U istraživanju je sudjelovalo 4.800 ispitanika, učenika osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom i na srpskom jeziku i pismu te njihovih roditelja.

Rezultati su pokazali da su tijekom vremena stavovi prema nekim oblicima školovanja kao i međuetnički stavovi postali pozitivniji. Međutim te su promjene vrlo male, što upućuje na sporu socijalnu obnovu zajednice nakon rata i složene poslijeratne okolnosti odnosa većine i manjine. Također se pokazalo da su međuetnički stavovi i ponašanja roditelja pozitivniji od onih u djece.

Rezultati upućuju, prema mišljenju autora istraživanja, na to da se škola, ne dovodeći u pitanje manjinska prava na posebne oblike obrazovanja, može kreativno iskoristiti kao prostor za socijalnu integraciju mladih u čemu treba aktivna podrška i zalaganje odraslih.

Otvarajući skup predsjednik Josipović je pozvao na "uvažavanje specifičnosti i poštivanje prava nacionalnih manjina, ali i na zajednički život - ne jednih pored drugih, nego zajedno rješavajući probleme". Dodao je kako "nas možda neki od podataka iz istraživanja ne mogu razveseliti, ali se moramo s njima suočiti. Iznimno je važno da oni koji nose odgovornost za odluke učine sve da život Hrvata i Srba u svakom kraju Hrvatske bude život ravnopravnih ljudi koji se međusobno uvažavaju i poštuju."

Na skupu su sudjelovali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ministar branitelja Predrag Matić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, predstavnici srpskih manjinskih udruga, veleposlanici Republike Srbije, Norveške i SAD-a te ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Vukovaru. Nakon predavanja održana je intenzivna rasprava sudionika.

Tekst: Ured predsjednika RH

{gallery}2013/02/21/03{/gallery}