Kategorija: Savjet mladih Grada Vukovara

Savjet mladih Grada Vukovara sudjelovao je 8. svibnja 2018. godine na panel diskusiji pod nazivom „Aspekti mobilnosti i kvalitete života u EU" u organizaciji Europski dom Vukovar i Gimnazija Vukovar - Škola ambasador Europskog parlamenta koja se održala u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru.

Na panel diskusiji sudjelovali su: veleposlanica Irske Nj.E. Olive Hempenstall, voditelj predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević, zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, direktor Zaklade Friedrich Ebert za RH i R.Sloveniju Max Brändle, gradska vijećnica dr. Mirjana Semenić Rutko, učiteljica i sudionica Erasmus+ razmjene Tena Horvatić, direktorica PRONI Centar za socijalno podučavanje Osijek Sanja Vuković-Čović i drugi gosti.
Na panel diskusiji se raspravlja o potencijalima mobilnosti koji su mladima dostupni kroz razne programe Europske unije, kao i o aktualnim pitanjima, poput: "Kako na brojne radnike iz Hrvatske reagiraju druge članice EU?" s obzirom da primjerice Austrija želi regulirati ulazak i ograničiti svoje tržište rada za radnike iz novijih EU članica.
Mobilnost je jedna od temeljnih sloboda Europske unije i jako je važno da mladi budu uključeni u dostupne programe i inicijative razmjene. To je važno za izgradnju konkurentnog društva temeljenog na znanju i primjerima dobre prakse.
Panel diskusija održana na temu "Aspekti mobilnosti i kvalitete života u EU" održala se u Vukovaru povodom proslave Dana Europe, 9. svibnja.