Kategorija: Udruge

U sklopu projekta “Informacija za sve” tijekom mjeseca ožujka proveli smo istraživanje među mladima na temu potreba i razine informiranosti mladih s posebnim naglaskom na mlade koji dolaze iz ruralnih područja.

Ciljana skupina u istraživanju su bili mladi od 15 do 30 godina i donositelji odluka s područja OBŽ i VSŽ. Istraživanje je provedeno putem ankete i sudjelovalo je 339 ispitanika od kojih je najviše bilo srednjoškolske dobi, 16 i 17 godina. Ispitanici, njih 54% dolazi iz urbanog područja, ali i 46% njih je iz ruralnog područja. Informiranje je zakonsko pravo koje je široko priznato u pravnim i političkim dokumentima na svim razinama, no 85% mladih i dalje ne zna za svoje pravo.

Mlade osobe smatraju da imaju dovoljno izvora za informiranje, no i dalje 56% mladih ne zna za ijedno mjesto u prebivalištu gdje se mogu informirati.

Kao najčešći izvor informacija koje koriste, mlade osobe su navele web stranice i portale, usmeni razgovor s vršnjacima, instagram, youtube, aplikacije za razgovor i tik tok.
Društvena mreža Facebook je sve manje korištena kao izvor informiranja među mladima, a najmanje koriste radio kao izvor informiranja.

Mladi kada pretražuju informacije najčešće je to vezano za slobodno vrijeme i zabavu, obrazovanje i fizičko i mentalno zdravlje, a najviše vjeruju osobnom informiranju i web stranicama i portalima. U skladu s time mladi preferiraju informiranje putem interneta, društvenih mreža i neprofitnih organizacija. Info-centar za mlade, najmanje preferiraju kao način informiranja, a razlog tome je što 54% mladih ne zna da postoji ijedan Info-centar za mlade pa tako i 52% mladih osoba uopće ne posjećuje stranice Info-centra za mlade jer ne znaju da postoje.

Preporuke mladih za poboljšanje informiranja su prije svega bolja promocija Info-centara za mlade, ali i otvaranje Info-centara za mladu u mjestima prebivališta. Također mladi žele volonterske klubove u kojima će se moći družiti, educirati i informirati se. Usporedno žele i udruge za mlade i grupe na društvenim mrežama koje će voditi mlade osobe.

Interesantan im je način informiranja putem letaka i novina, javnih rasprava i okupljanja mladih na kojima će se informirati o stručnim, ali i zabavnim temama uz interakciju mladih.
Ukoliko vas zanimaju detaljni rezultati istraživanja iste možete pogledati ovdje ili nas kontaktirajte za više informacija na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nositelj projekta je PRONI Centar za socijalno podučavanje, u suradnji s dionicima članovima Savjetodavnog odbora Regionalnog info-centra za mlade Osijek i Lokalnog info-centra za mlade Vukovar.

Trajanje projekta: od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine.

Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+