Kategorija: Udruge

Povodom 10. listopada 2022., Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Koalicija za psihotraumu i mir Vukovar najavljuje projekt Mentalno zdravlje u zajednici kojeg provodi u suradnji s partnerima Udruga Ludruga, Udrugom za unaprijeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići iz Slavonskog Broda, te Udrugom za promicanje mentalnog zdravlja Feniks, iz Splita .

Ovogodišnji slogan kojeg preporučuje Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), je:
“Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom“.

Pri tome je, nužno razvijati usluge temeljene u zajednici, koje generalno gledajući nisu dostupne. Pritom, su najrjeđe dostupne u potpomognutim područjima, poput grada Vukovara. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 1 od 5 osoba suočava se s teškoćama mentalnog zdravlja, no nažalost, samo ⅓ njih ima stručnu pomoć. Jedan od razloga nedobivanja stručne pomoći su nedostatak percipirane potrebe za traženjem stručne pomoći, te stigmatizacija: sram i strah.

Ovim projektom to se pokušava promijeniti. U fokusu projekta su grupe uzajamne podrške. One predstavljaju mjesta na kojima će se njegovati mreže za uzajamnu pomoć u zajednici, pomoć jednih drugima tijekom kriza, i učenje o novim mogućnostima. Projekt je financijski podržan kroz Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.