Kategorija: Udruge

Odbor za Nagradu za promicanje prava djeteta, imenovan Odlukom Hrvatskog Sabora 15. srpnja 2021. izabrao je dobitnice Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta: Viktoriju Matin, Željku Toth, Andreju Mandić i Anamariju Krišto – Udrugu Vukovarski leptirići.

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u ponedjeljak uručena je nagrada za promicanje prava djeteta u 2021. godini, za koju je rečeno da je bila "godina krize prava djeteta" zbog ograničenja uvjetovanih pandemijom Covid-a 19.
Nagradu u obliku posebnog priznanja i novčanog iznosa od oko 7.000 kuna uručena je grupi kandidatkinja koje su članice Udruge Vukovarski leptirići. Nagradu su dobile: Viktorija Matin, Željka Toth i Andreja Mandić, roditelji djece s teškoćama u razvoju i odgovorne osobe Udruge (Predsjedništvo) te Anamarija Krišto, projektni menadžer Udruge, koje su dobiveni novac donirale Udruzi i tako se priključile brojnim donatorima kampanje Čini pravu stvar.

Ovu vrijednu nagradu dobile su zbog svog nesebičnog angažmana i rada za dobrobit djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Na svečanoj dodjeli nagrade istaknule su sljedeće:

„ Svako dijete je univerzalno i svako ima svoja prava koja im mi kao pojedinci, roditelji, ali i cijelo društvo trebamo osigurati. Svako dijete ima pravo na sretno i bezbrižno djetinjstvo, na socijalizaciju, odrastanje s vršnjacima, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, igrati se, imati prijatelje…
Kod nas još uvijek postoje djeca s posebnim potrebama, kako ih većina ljudi naziva, ali Vam mi kao majke takve djece tvrdimo da oni nemaju posebne potrebe već su njihove potrebe iste kao i potrebe svakog zdravog djeteta.
Djeca čija prava mi promoviramo i borimo se za njihovo poštivanje su djeca s teškoćama u razvoju kojoj treba osigurati ranu intervenciju i rehabilitaciju, dodatnu stručnu podršku kako bi dostigli svoje pune potencijale, koji su nekada manji, nekada veći, ali krajnji cilj svega navedenog je njihova integracija u vrtiće, škole i društvo općenito. Kod nas je to još uvijek na vrlo niskoj razini te kroz rad Udruge Vukovarski leptirići nastojimo djeci osigurati socijalizaciju kroz igraonice i različite radionice, sportske aktivnosti, igru, zabavu, druženje…
Također smo djeci osigurale neophodnu rehabilitaciju uz sofisticirane uređaje i vrhunsku opremu te educiran stručni kadar.
Zahvalne smo Odboru na dodjeli ove nagrade koja će nam dati još više snage i volje, biti vjetar u leđa za daljnji rad u ostvarivanju i promicanju prava djece.
Svako dijete ima pravo živjeti bezbrižno i mirno u krugu svoje obitelji! Na nama je da im to osiguramo!

I za kraj misao vodilja za sve nas neka bude: Sva prava poštuj ti i svijet ćemo promijeniti!