Kategorija: Udruge

Europski dom Vukovar u suradnji s partnerima – Općinom Bačka Palanka, Europa Zentrum Baden-Wurttemberg iz Stuttgarta i Euro-Institutom, iz Kehla organizirali su u Vukovaru aktivnost u okviru planiranog projekta Znamenitosti i događanja za sve – Kuhinje nacionalnih manjina. Ovaj događaj rezultat je prekograničnog projekta Danube Devil's Advocate koji se tijekom 2019. godine provodi u Vukovaru (Hrvatska) i Bačkoj Palanci (Srbija).

Osnovni cilj je pružiti podršku projektnim aktivnostima koje su nastale kao rezultat treninga pisanja projektnih prijedloga čiji bi doprinos bio poboljšanje komunikacije i suradnje u pograničnom području. Ideje za konkretne aktivnosti koje će unaprijediti suradnju među sudionicima te ih potaknuti na još značajnije djelovanje i dijalog među državama u Dunavskoj regiji određene su tijekom proljetne edukacije u Šibeniku. Među brojnim prijedlozima odabrana su dva projekta od kojih je prvi Javni sat sportskih aktivnosti Igre bez granica, a drugi je Znamenitosti i događanja za sve – Kuhinje nacionalnih manjina.

Projektna aktivnost Kuhinje nacionalnih manjina organizirana je i održana 12. prosinca u Vukovaru, u restoranu Mornar. U prijateljskoj i opuštenoj atmosferi, uz razgovor ali i pjesmu, predstavnice udruga nacionalnih manjina iz Vukovara i B. Palanke zajedno s predstavnicima općinske uprave B. Palanka pripremale su različita jela i slastice – specijalitete koje su dio kulturnog nasljeđa, ali i kulinarskih vještina te običaja naroda koji žive u ovim krajevima. Zanimljivo je vidjeti što je sve slično u različitim nacionalnim kuhinjama i pored različitog pristupa u odabiru namirnica te pripremanju jela i slastica. No, svi su s oduševljenjem razmjenjivali iskustva, „male tajne“ u pripremi tradicionalnih jela kao i recepte. Ovim je događajem dodatno potaknuta buduća suradnja među sudionicima današnjeg događaja, uz neka buduća kulinarska i kulturna druženja.

Konzulica, gospođa Ljudmila Ostojić iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru podržala je ovu aktivnost.

Kuhinje nacionalnih manjina završene su degustacijom pripremljenih jela i slastica, uz razgovor i druženje sudionika.

Projekt financira Grad Stuttgart putem partnerske organizacije Europa Zentrum iz Stuttgarta.