Nekategorizirano

Zvučni zapisi sjednica Gradskog vijeća u 2019. godini.

Zvučni zapisi sjednica Gradskog vijeća u 2018. godini.

 

 

Zvučni zapisi sjednica Gradskog vijeća u 2017. godini.

pic 01

EUROPA ZA GRAĐANE

Projekt “Ujedinjeni u jednu uniju“ financira Europska unija u okviru programa Europa za građane
 
Mjera 2.1 " Bratimljenje gradova"

Sudjelovanje: projekt je omogućio susret 639 građana, od kojih

430 je bilo iz općine Bački Petrovac (Srbija),

45 je došlo iz grada Stara Lubovna (Slovačka),

50 je došlo iz grada Nitra (Slovačka),

47 je došlo iz grada Martin (Slovačka),

28 je došlo iz grada Ružomberok (Slovačka),

27 je došlo iz grada Vukovar(Hrvatska),

10 je došlo ispred udruge Československe renome (Češka),

2 je došlo iz grada Kirchheim unter Teck (Njemačka).

 

Općina/datum: susret je održan u općini Bački Petrovac (Srbija) od 04/08/2016 do 07/08/2016

Kratak opis:

       Dan 04/08/2016 je bio posvećen dobrodošlici gostiju, formalnom i neformalnom sastanku gdje su predstavljeni program i projekt. Predstavljen je značaj suradnje i podržana je ideja i značaja članstva u EU. Istog dana u okviru susreta studentske mladeži prezentirano je volonterstvo i program EVS koji provodi udruga YMCA Srbija kroz podršku programa Erasmus+. Pored toga prezentaciju o formalnom dijelu obrazovanja, stipendije, razmjene, usavršavanje, prezentirala je fondacija Tempus koja također pruža podršku studentima preko programa Erasmus + i CEPUS.

       Dana 05/08/2016 održan je prijem partnerskih gradova kod predsjednika općine Bački Petrovac gdje se govorilo o lokalnom ekonomskom razvoju i predstavljeni su primjeri dobre prakse. Tijekom formalnog sastanka ali i tijekom cijelog dana u neformalnim razgovorima govorilo se o problemima i prijedlozima lokalnog razvoja, davani su prijedlozi za rješavanje određenih problema i koristila se prilika da se čuju dobra iskustva partnera. Pred kraj dana održan je kulturno-umjetnički program, koji se ticao tradicije, kulture, jezika, pjesme, glazbe i igre na slovačkom jeziku, koji se tradicionalno čuva i njeguje u Bačkom Petrovcu, slovačkom mjestu u Srbiji.

       Dana 06/08/2016 je bila prezentacija i panel diskusija koja je govorila o politici EU, značaj suradnje i utjecaj projekata koji su implementirani zahvaljujući podršci programa EU. U nastavku je uslijedila diskusija na temu izazova migracijske krize. Po završetku panel diskusije sudionici partnerskih gradova obišli su Bazar umjetnosti gdje se odvijao kulturno-umjetnički program. Naime, partnerski gradovi su imali svoje štandove na kojima su prezentirali svoju zemlju, kulturu i tradiciju. Volonteri su provodili anketu kod građana vezano za mišljenja i stavove, i to kroz upitnike, razgovor i kroz širenje ideje i vrijednosti Europske unije.

       Dana 07/08/2016 sudionici susreta sastali su se za kraj kako bi sumirali i ocijenili rezultate projekta. Značajne su bile i diskusije o budućnosti Europske unije, kao i razgovori o mogućnostima buduće suradnje. U nastavku dana provedene su dodatne sportske aktivnosti, a tijekom svih dana održano je niz izložbi, od kojih je jedna izložba bila UNESCO izložba.

       Teme događanja u Bačkom Petrovcu bile su slijedeće: jačanje suradnje s partnerima, podizanje svijesti o značaju programa Europa za građane, diskusije o budućnosti Europe u okviru aktualnih tema kao što je migracija, volonterizam, manjine. Cilj projekta bio je povećati svijest i razumijevanje vrijednosti koje podržava Europska unija.

       Projekt "Ujedinjeni u jednu uniju" predstavlja suradnju 8 partnera iz 5 zemalja. Osnovni cilj projekta je bio da se predstavi EU i njena podrška i značaj sudjelovanja građanstva uključenih u procese odlučivanja. Specifični ciljevi projekta su bili volonterizam kao bitna stavka aktivnog građanstva i razvoja zajednice; program EU i njegov značaj za razvoj europskih regija (primjeri dobre prakse, praktična pitanja, objašnjenja i diskusije o fondovima EU i pozitivan utjecaj na regiju); mapiranje stavova građana EU i građana pridruženih zemalja, članica, kandidata. Program je predstavio kombinaciju raznih vrsta aktivnosti koje privlače sudionike da se uključe u program. Teme su birane na takav način da se sudionici osjećaju uključeno i motivirani za sva događanja.

gradsko-oko

 

 

Sve komunalne probleme prijavite preko aplikacije GRADSKO OKO

 

 

 

Napravljeno u suradnji sa LiveCamCroatia

muzej

Prema procjeni sudaca komisije Europskog muzejskog foruma Gradski muzej Vukovar ušao je u izbor 49 muzeja iz 24 europske zemlje koliko ih je nominirano za izbor najboljega europskog muzeja u 2016. godini. Završne prezentacije svih muzeja održat će se u mjestu Tolosa, a svečanost proglašenja pobjednika u San Sebastianu u Španjolskoj u vremenu od 6. – 9. travnja 2016. godine.

Kako Gradski muzej Vukovar ove godine obilježava i 70 godina od svog osnivanja nominacija za Europski muzej 2016. godine još je jedna potvrda svih napora koji su tijekom ovog dugog vremenskog razdoblja od osnivanja i razvoja muzeja, ratnih razaranja i progonstva, povratka i obnove ulagani u prezentaciju vrijednosti kulturne baštine Vukovara ali isto tako i potvrda svim onim aktivnostima koje je Muzej razvijao vodeći važnu ulogu u kulturnoj obnovi grada Vukovara.

Stalni postav Gradskog muzeja Vukovar otvoren je 23. siječnja 2014. godine na gotovo 3000 m2 u sklopu cjelovite obnove kompleksa Dvorca Eltz kao dijela jedinstvenog projekta Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, kojeg je pod nazivom" Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", provodilo Ministarstvo kulture RH.

Nominacija za ovu prestižnu nagradu, koja se još naziva i muzejski oskar, daje snažnu potvrdu svim dosadašnjim nastojanjima Gradskog muzeja Vukovar da se u zajedničkim aktivnostima mnogih sudionika obnovljena kulturna baština Vukovara približi potencijalnim posjetiteljima iz hrvatskog i europskog prostora kako bi grad Vukovar sa svojim muzejima, spomenicima kulture i memorijalima Domovinskog rata, bio percipiran kao grad bogate kulturne prošlosti, simbol stradanja i simbol mira, ali i grad koji ulaže sve napore kako bi Vukovar bio grad budućnosti, grad poželjan za život.

Srdačno Vaš
Gradski muzej Vukovar

{gallery}2016/04/04/04/01{/gallery}

 

back
fervens glas-slavonije ilinet kanal-ri
narodni-list Osjecka-1 srceTV vk-tv
sibenski-portal slavonski-radio
 GO2D DUTV Nova TV hrt
tv-sibenik  MrezaTV HRV
 
Vukovarske-novine   Hrvatski-Vjesnik-Croatian-Herald UNEXgroup
 
 LiveCamCroatia   Zastita 

Vukovar... za neka nova sjećanja

Ako ste se, zasićeni svojom svakodnevnicom, zaželjeli barem na kratko promijeniti sredinu, upoznati nove predjele i ljude i u škrinjicu svojih sjećanja pohraniti nove doživljaje – ne razmišljajte previše, Vukovar je pravi izbor za Vas.
Taj čudesan grad, smješten u najistočnijoj hrvatskoj županiji, Vukovarsko – srijemskoj, grad na dvije rijeke, Vuki i Dunavu, u zagrljaju Slavonije i Srijema, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Prošetajte njegovim ulicama i uvjerit ćete se kako je to grad bogate kulturne baštine, povijesnog naslijeđa i tradicije. Dvorac Eltz, u kojem je, inače, smješten Gradski muzej Vukovar. Na lokalitetu Vučedol se nalazi Muzej vučedolske kulture, velebno izgrađeno izdanje koji je postao nezaobilazno mjesto prilikom posjeta Vukovaru.
Jeste li znali da je franjevačka crkva Sv. Filipa i Jakova treća po dužini u Hrvatskoj? Svakako je treba obići, vidjeti, čuti priče o bogatoj samostalnoj knjižnici i zaštitniku Vukovara, sv. Boni, a potom prošetati pored Bećarskog križa kroz barokni centar do ušća Vuke u Dunav. Upravo na tom mjestu stoji bijeli križ za sve žrtve pale za slobodnu Hrvatsku. Stoji kao uspomena ali i kao opomena. Memorijalni Vukovar je cjelina koja se obilazi u kontinuitetu, u jednom dahu – Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., Spomen dom i masovna grobnica Ovčara, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te Memorijalni centar Domovinskog rata smješten u vukovarskoj vojarni 204. brigade, a objedinjena je pod nazivom Vukovarski nokturno. Priča je to o ljubavi i hrabrosti, o snazi i bolu, o ljudskom dostojanstvu i pobjedi života. Silne emocije koje vas obuzmu nakon toga, može stišati samo pogled na Dunav, koji je uvijek tu i koji je bio i ostao naša poveznica s Europom i svijetom, ali i naša nada i utjeha.
Vukovar je još uvijek grad kontrasta, ali sigurnim koracima ide naprijed. Ima i svoj Vukovar film festival koji se održava krajem kolovoza, a svake godine prvog vikenda u listopadu, održava se Vukovarski etno sajam koji svakako treba upisati u kalendar.
Ima Vukovar još puno toga, ali to ćete morati sami istražiti i otkriti.

Stoga posjetite nas i doživite Vukovar - za neka nova sjećanja.

Za više informacija kontaktirajte Turističku zajednicu grada Vukovara.
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA VUKOVARA
J.J.Strossmayera 15
32000 VUKOVAR
tel.:+385 (0)32 442 889
fax.:+385 (0)32 442 890
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: www.turizamvukovar.hr