Projekt vukovarskih gimnazjalaca: Seizmograf - detektor potresa u realnom vremenu proglašen najboljim radom HT donacijskog natječaja Generacija Next

Projekt Generacija Next u vukovarsku gimnaziju ove je školske godine unio niz tehnoloških aktivnosti koje su probudile interes učenika, a samim time i potaknule razvoj vještina u STEM područjima koja pružaju neiscrpne mogućnosti za pozitivne promjene u društvu, ali i osobni razvoj i buduću karijeru mladih.

Hrvatski Telekom programom Generacija Next, organiziran u suradnji s IRIMom, potaknuo je naše učenike, ali i čitavo društvo na usvajanje novih znanja i realizacija praktičnih projekata iz STEM područja, što se moglo vidjeti na događanju Dani otvorenih vrata HT-a održanom 3. lipnja u Bussiness Showroom Hrvatskog Telekoma u Zagrebu gdje su predstavljeni najuspješniji IoT projekti izrađeni u programu Generacija NEXT, a gdje su vukovarski gimnazijalci nastupili sa čak dva projekta: Pametni grad – Vukovar i Seizmograf.

Na događanju je sudjelovalo 15 ustanova koje su prezentirale 18 radova, a poruke o važnosti poticanja STEM edukacije u osnovnim i srednjim školama okupljenima su iznjeli član uprave HT Boris Drilo, pomoćnica ministrice MZO Lidija Kralj, Paolo Zenzerović iz IRIMa i Nina Ištek Međugorac, direktorica korporatvnih komunikacija HT-a.

Projektni tim Gimnazije Vukovar kojeg čine učenici 3.C razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja: Ivan Kolar, Matija Hardi, Matko Gašparić i Marko Macura sa svojim profesorima, ujedno i mentorima u projektu: Davor Šijanović i Sanja Pavlović Šijanović, razradio je ideju i prijavio je projekt u kategoriji Digitalne inovacije uz IoT.
Uvjete natječaja zadovoljilo je 40 projekta, među kojima je bio i naš projekt. Projektom smo osigurali 6 edukacijskih Arduino IoT kompleta, mobilni bežični router za spajanje projekata na Internet SIM karticom i 3.000, 00 kn za potrebe projekta.

Uvodne aktivnosti obuhvatile su osnovnu i naprednu edukaciju u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih, koje je održao edukator Paolo Zenzerović, a putem kojih smo dobili sve potrebne informacije za izradu praktičnog rješenja vezanog za realizaciju našeg idejnog projekata. I nakon toga više nije bilo povratka, krenuli smo sa upoznavanjem Internet of Things svijeta i stjecanjem korisnih iskustava tijekom učenja, potaknuli smo do tada pritajenu kreativnost i inovativnost.
Stekli smo zavidna iskustava kroz aktivno sudjelovanje u timskom i suradničkom okruženju na nizu događanja.

U sklopu donacijskog programa Generacija Next organiziran je natječaj za razvoj ideje Pametnog grada, u kojem je sudjelovalo 38 ustanova/udruga sa čak 51 projektnom idejom a ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Dora Medved i Sanja Carević iz Hrvatskog Telekoma te Paolo Zenzerović i Vlado Lendvaj iz IRIM-proglasio je naš rad najboljim u srednjoškolskoj kategoriji. Bilo je to naše prvo predstavljanje projekta a uspjeh koji smo postigli postao je snažan motivator za još intenzivnije djelovanje i permanentno učenje, ustrajnost i rad, kako bi se suočili s novim izazovima.

Tako smo na Arduino događanje Arduino Day, naš projekt Pametni grad – Vukovar: Our view of smart living, prijavili u kategoriji Djeca i obrazovanje, želeći pokazati kako mislimo i djelujemo ne samo lokalno, već i globalno te kako škola nije samo učionička nastava već je i škola za život koja svoje učenike priprema za cjeloživotno učenje koje se nameće kao nužni preduvjet uspješnog djelovanja u budućem društvu znanja kako bi svojim učenicima osigurala dobru startnu poziciju za ravnopravno pozicioniranje u utrci za globalno tržište rada. Manifestacija je izravno organizirana od strane Arduino tima i održana je u Milanu u Milano Luiss Hub u suradnji s kampom Manifattura Milano u Italiji, uključivši više od 100 zemalja sa 650 projektnih aktivnosti. Pobjedom u kategoriji Djeca i obrazovanje, željeli smo poslati poruku da tehnologija i dobra ideja ne poznaju granice!

Iako smo mali grad i mala škola, svojim trudom, entuzijazmom i radom pokazali smo da smo spremni za velike stvari i da cijelom svijetu možemo i znamo dostojno prezentirati Republiku Hrvatsku i grad na Dunavu.

Sudjelovali smo i na poslovnom natjecanju za srednjoškolce Ideja godine – „Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha" u organizaciji portala srednja.hr, a plasmanom u veliko finale za 10 najboljih projekata iz cijele zemlje, omogućeno nam je prezentirati pred publikom i potencijalnim investitorima svoju ideju i viziju pametnoga grada. Za poslovnu ideju, razradu poslovnog plana i prezentaciju dobili smo izvrsnu ocjenu i pohvalu. Ocjena je osigurala fantastičan plasman i osvojeno 2. mjesto. Komentari i osvrt žirija pokazali su da su gimnazijalci odradili izvrstan posao, da se trud i rad prepoznaju i da svakako trebaju razvijati svoja znanja i vještine u području STEMa.

Da Pametni grad i zlata vrijedi dokazali smo osvojivši zlatnu medalju i Plaketu za najboljeg gosta iz RH na događanju INOVA MLADI 2019. Na najvećoj izložbi inovacija mladih u ovom dijelu Europe sudjelovalo je čak 440 izlagača sa 218 projekata a ovim uspjehom, vukovarski gimnazijalci osigurali su sudjelovanje na međunarodnoj smotri inovacija INOVA – BUDI UZOR 2019, koja će se održati u studenom u Zagrebu. Biti u društvu najboljih autora radova, iskustvo je koje vrijedi zlata ali nositi oko vrata zlatnu medalju i biti proglašen najboljim gostom iz Republike Hrvatske, zaista je jedinstven osjećaj.

I za kraj ostalo je finale HT-ovog projekta Generacija Next, s kojim je zapravo i sve započelo.
Svakako uzbuđeni ali i pod prilično velikim pritiskom, željeli smo opravdati ukazano nam povjerenje i predstaviti i Pametni grad i po prvi puta naš drugi projekt Seizmograf, najbolje što možemo. U ova dva projekta utkan je cjelogodišnji rad, trud, odricanje, nebrojeni radni sati, pokušaji i pogreške, grašci znoja, treme pred nastupe, nepredvidive situacije ali svaki pokušaj i svaka pogreška bio je poticaj za korak naprijed. Možda i pod najvećom tremom ali osnaženi u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu, oduševili smo stručno Povjerenstvo ne samo osebujnim stilom prezentiranja i demonstracije projekata već i vedrinom i entuzijazmom što nam je donjelo i titulu najboljeg rada i to ovoga puta sa našim glavnim projektom seizmografom, koji ima zadatak prikupljati podatke, detektirati i slati obavijesti o seizmološkim aktivnostim tla potencijalnog klizišta i nesigurnog položaja na kojem se nalazi zgrada Gimnazije. Kostas Nebis glavni direktor i predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma posebno je istaknuo važnost naših projekata prepoznajući njihovu namjenu i ideju koja pridonosi pozitivnim promjenama u raznim segmentima društva.
Svojim primjerom želimo poslati poruku učenicima i mladim ljudima da bez obzira na početne izgovore poput manjka iskustva, podrške i znanja, malog mjesta i škole, početnog straha od poraza, neuspjeha i konkurencije, budu odvažni i ustrajni u savladavanju prepreka i dožive ih kao dodatnu motivaciju iz koje će crpiti snagu za onaj prvi korak u nepoznato i nepredvidivo jer najvažnije su volja i ideja.

Dobra ideja pokreće promjene, a ljudi s idejama su oni koji mijenjaju svijet i čine ga boljim mjestom za život za sve nas! Doista, najteži od svega je taj prvi korak, ali kad njega učinite, vaš svijet se počinje mijenjati. To je onaj korak koji život čini drugačijim! I zato, budite primjer onoga što želite biti, budite promjena koju želite vidjeti u svijetu jer mi smo generacija Next, a vi budite Generacija Now!