Održana je 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara koja je započela aktualnim satom gradonačelnika na kojem je 15 vijećnika postavljalo pitanja.

Vijećnik Domagoj Bilić (HDZ) osvrnuo se na nastup Momčila Stanića - Mome, koji je u Domovinskom ratu predvodio službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa srpske vojske Krajine te Expres benda, a koji su u okviru „Zavičajne večeri" Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca „Miloš Vojnović", trebali nastupiti u vukovarskom restoranu „Mornar". Stanić u svojim pjesmama podupire velikosrpsku agresiju, prijeti Hrvatima te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu stihovima te je stoga Bilić gradonačelnika upitao za komentar. Gradonačelnik Penava je rekao kako je žurno reagirao prema mjerodavnim institucijama, Policijskoj postaji Vukovar i Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru s ciljem onemogućavanja održavanja ovog događaja te je pravodobnim i žurnim reagiranjem djelatnika Policijske postaje Vukovar organizator otkazao nastup spornog izvođača.

Vijećnik David Vlajčić (HDZ) osvrnuo se na nedavno objavljen tekst na portalu jedne medijske kuće u kojoj je pisano kako je nestao novac za obnovu Vukovarskog vodotoranj – simbola hrvatskog zajedništva te kako obnova zapinje zbog gradonačelnika te je slijedom toga upitao o čemu se točno radi. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako novinar koji ovakve i slične tekstove piše pristupa temi na vrlo zloban i amaterski način te da Grad Vukovar više ne komentira objave navedenog portala. Na današnji dan Grad Vukovar na namjenskoj stavci za obnovu Vukovarskog vodotornja ima 14.5 milijuna kuna, tako da se oni nalaze na računu Grada Vukovara i ulažu se u građevinu kojoj su namijenjeni. Ovakvim člancima se izravno pokušalo naštetiti Gradu Vukovaru i projektu obnove Vukovarskog vodotornja.

Vijećnik Filip Sušac (HKS) rekao je kako je uspješno realiziran projekt uvođenja produženog boravka za osnovnoškolce te su ga zanimali detalji o istome. Gradonačelnik Penava je zahvalio vijećnicima koji su podnijeli ovu inicijativu te rekao kako se produženi boravak uvodi u 4 vukovarske osnovne škole za djecu prvih i drugih razreda. Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević pojasnio je kako se produženi boravak uvodi u 4 vukovarske osnovne škole - OŠ Mitnica, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Siniše Glavaševića i OŠ Blage Zadre, dok će za preostale dvije osnovne škole produženi boravak biti uveden naknadno iz razloga što djeca koja pohađaju OŠ Nikole Andrića nastavu pohađaju u prostoru OŠ Antuna Bauera te iz tog razloga, zbog ograničenih prostornih kapaciteta, u ove dvije škole za sada produženi boravak nije moguće uvesti.
Drugo pitanje u ime kluba vijećnika Hrvatske konzervativne stranke odnosilo se na 1. parking zonu i uvedene promjene. Gradonačelnik Penava rekao je da se u gradu uvode inovacije i da se Vukovar nastoji modernizirati na sveopće zadovoljstvo. Zamjenik Marijan Pavliček je rekao kako je suradnjom s gradskom tvrtkom Komunalac modernizirano parkiralište te olakšati sugrađanima parkiranje u 1. zoni, na 3 lokacije u gradu će postojati display koliko će pokazivati koliko ima slobodnih mjesta, 1. smo grad u RH koji pokazuje ima li slobodnih te grad koji ima najmoderniji ovakav sustav. U 1.zoni su na parkinzima postavljeni senzori u tu svrhu. Na ovaj način pomaže se građanima Grada Vukovara u lakšem pronalaženju parkirnih mjesta. Cijela investicija je vrijednosti 350.000 kuna, a sredstva su izdvojena iz Komunalca koje ono prihoduje od samog parkiranja.

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) konstatirao je kako se brojni projekti koje provodi Grad Vukovar završavaju, ali da mjere koje Grad Vukovar provodi nisu zaustavile odlazak mladih te je upitao što se još planira poduzeti kako bi se ovaj i slični problemi riješili i kako bi se povećalo proizvodno zapošljavanje. Gradonačelnik je rekao kako od prvog dana stupanja na dužnost, težište svog djelovanja stavlja na razvoj gospodarstva u Vukovaru te se dan danas ova Gradska uprava vodi time, i pomaci koji su poduzeti su jasno vidljivi. Povećane su mjere koje su izravno plasirane u gospodarstvo, aktivirali smo FORGV koji je također uveo poticaje lokalnom gospodarstvu, otvoren je velik broj obrta i napravljena je jako velika razlika u odnosu na ono što smo zatekli, a ona se na kraju manifestirala na povećan broj radnih mjesta i na izgled Vukovarske gospodarske zone. Gradonačelnik je naglasio kako je ogroman rad i trud uložen u otvaranje novih radnih mjesta u Vukovaru što za posljedicu ima i povećanje broja djece upisane u osnovne škole i vrtiće te dodjelu stanova stručnim kadrovima kako bi ostali u Vukovaru.
U ime kluba vijećnika SDP-a Bošnjak je pitao kakvi su problemi s izvođačem radova na Vukovarskom vodotornju. Gradonačelnik je rekao kako mu je bilo iznimno drago kada je posao dobila vukovarska tvrtka, međutim navodne izjave direktora navedene tvrtke su nas iznenadile jer smo stalno u koordinaciji s izvođačima, a komunikaciju je ispred Grada Vukovara vodio pročelnik Dražen Čulig sa svojim timom. S obzirom da je direktor tvrtke koja radove izvodi na godišnjem odmoru, trenutno nam nije dostupan te se nadamo da ćemo po njegovom povratku dobiti odgovore na sporna pitanja.

Vijećnica Vesna Vujić (SDSS) upitala je zašto na muralu naslikanom na Trgu kralja Tomislava u središtu Vukovara na kojem piše „Neka živi Dinamo i majka Hrvatska" hrvatski grb počinje bijelim poljem koji ima konotacije vezane uz NDH-a. Gradonačelnik je odgovorio kako je riječ o starom hrvatskom grbu koji se kroz povijest mijenjao.
„Postoji grb koji je korišten u NDH i on je zabranjen, ali svi ostali povijesni grbovi nisu. Ovakav se grb nalazi i na crkvi svetog Marka u Zagrebu. Prvi sam protiv ustaštva, nacizma, fašizma, a vjerujem i stranka te velika većina vijećnika u našemu Gradskom vijeću. Apsolutno sam za zabranu grba NHD, ali sam ujedno i protiv zvijezde petokrake kao simbola koji je srušio grad Vukovar te četničke kokarde. U našemu gradu svatko ima pravo na svoju vjeru, kulturu, prošlost, i ne želim da se itko osjeća loše, ali ne možemo odstupiti od svoje povijesti, nju trebamo svi poštivati i uvažavati. Ovaj grb nije uperen protiv Srba i za fašističku ideologiju. Nije svaka šahovnica ustaška, niti je svaki Hrvat Ustaša. Apeliram da se po pitanju ovakvog grba ne uzrujavaju, ali kad vide ustaške oznake da nam jave i da ćemo reagirati. Naravno, jednako tako i na gospodu s redenicima i kokardama... Ovo je hrvatska država i postoje određeni okviri kako se svi moramo ponašati. Hrvatska i Hrvati nikada neće pristati na neke stvari zbog čega se uostalom vodio rat i vodili bi ga opet ako, ne daj Bože, to bude potrebno", rekao je Penava.

Vijećnik Damir Maduna (ŽZ) postavio je pitanje u svezi Interkulturne osnovne škole „Dunav" u Vukovaru kao i pitanje usmjereno na podjelu djece u obrazovnom sustavu. Gradonačelnik Penava istaknuo je kako je postojao jasan stav, znajući da projekt Interkulturne škole nema veliku šansu zaživjeti. Očekivalo se da će projekt ipak moći zaživjeti pa je s Vladom RH projektu dano zeleno svjetlo pokušavši ishoditi pogodnosti za Grad Vukovar, projekt je dobio bezrezervnu podršku, kako kroz financije tako i kroz pristup. Natječaj je ponovljen dva puta, a prijava na njega nije bilo. Puno dublje pitanje od ključne važnosti za grad Vukovar i njegovu perspektivu je do kada će se dijeliti djeca i postoji li vizija po tome pitanje, a odgovor je da se želi izbjeći situacije dijeljenja djece. Postoje zakoni koji osiguravaju manjinska prava te od 3 opcije izabrana je najliberalnija i ona koja omogućava najveći stupanj prava. Tim modelom se ne dobiva kompaktnost ni korist koju bi trebali dobiti, a ta djeca često završe izvan republike Hrvatske. Gradonačelnik Penava istaknuo je kako o tome pitanju treba jako dobro razmišljati i pokušati učiniti više za cjelokupnu vukovarsku zajednicu.

Vijećnik Igor Naletilić (HDZ) pohvalio je inicijativu digitalnih semafora rekavši kako je riječ o vrlo pohvalnoj stvari koja će rasteretiti promet i povećati sigurnost na našim prometnicama.
Vijećnica Darija Benaković (HDZ) osvrnula se na broj upisane djece u škole i vrtiće, te obzirom na sve negativne demografske pokazatelje u državi upitala je da se ponovno naglase brojevi djece po pitanju upisa u škole i vrtiće. Gradonačelnik Penava istaknuo je kako pada u brojevima nema te da se radi o iznimno dobrim vijestima po tom pitanju na području grada Vukovara. Ravnateljica Dječjeg vrtića I Vukovar Mirjana Kulić naglasila je kako ove godine vrtić broji 584 djeteta te kako vjeruje da će broj biti još veći. Ravnateljica Dječjeg vrtića II Vukovar Marina Latinović rekla je kako je brojka veća od početka prošle pedagoške godine, veliki je broj upisane djece jasličke i rane vrtićke dobi te kako je došlo do povećanja za jednu vrtićku grupu u centralnom objektu kako bi se upisali svi koji su podnijeli zahtjeve.

Vijećnik Predrag Mišić (HKS) upitao je kako napreduju radovi na kružnom toku, nadvožnjaku te u Županijskoj ulici i kako će se odvijati privremena regulacija prometa. Gradonačelnik je rekao kao se na navedenim lokacijama obavljaju intenzivni radovi s kojima ćemo dobiti lijep i protočan ulaz u samo središte grada. Riječ je o velikoj investiciji Hrvatskih cesta. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig kazao je kako će se s izvođačem radova dogovorilo da se što je dulje moguće promet odvija jednim trakom u Županijskoj ulici, a kada se cesta bude morala zatvoriti, regulacija prometa će se odvijati Ulicom Kardinala Alojzija Stepinca u oba smjera. Gradonačelnik je pohvalio izvođača radova, tvrtku Strabag koja doista ozbiljno i organizirano radi na gradilištu te je tempo izvođenja vrlo visok.

Vijećnik Aleksandar Pribičević (SDSS) osvrnuo se izjavu zamjenika Marijana Pavličeka, a vezano za održavanje Večeri Kordunaša i Banijaca u Vukovaru čime je priupitao gradonačelnika kakva se poruka šalje otkazivanjem nastupa na spomenutome događaju. Gradonačelnik Penava rekao je ne smije postojati razlog da se u gradu Vukovaru i državi netko osjeća manje ili više vrijednim. Istaknuo je svoje mišljenje da se mora razlučiti srpstvo i četništvo rekavši da su Banijci i Kordunaši dobrodošli, no, pjevač koji prvog hrvatskog predsjednika poziva da dođe da vidi kako se bije nanosi štetu srpskoj manjini u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji te građani Republike Hrvatske nikada neće pristati na to. Gradonačelnik je istaknuo kako će koliko god može utjecati i tražiti od institucija da se znaju određeni okviri ponašanja.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) rekla je kako je na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije raspisan Javni poziv za sufinanciranje projekata Europske unije za lokalne samouprave te broj projekata nije ograničen, a maksimalan iznos je velik te ju zanima je li se Grad Vukovar prijavio na ovaj Javni poziv. Zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić rekla je kako je Grad Vukovar na navedeni poziv aplicirao odmah prvoga dana sa svim projektima koji su bili prihvatljivi, a direktorica Razvojne agencije Vukovar d.o.o. Vedrana Žilić dodala je kako su na navedeni Javni poziv prijavljeni svi projekti koji su u tijeku, s obzirom da se na isti nisu mogli prijaviti projekti koji su završili ili koji tek trebaju započeti.

Vijećnica Ivana Radoš (HDZ) postavila je pitanje gradonačelniku Ivanu Penavu o istrazi koju je Olaf – Europski ured za borbu protiv prijevara provodio u Vodovodu grada Vukovara. Direktor ove gradske tvrtke Dario Tišov rekao je kako su na temelju prijave godinu i pol imali ovu međunarodnu inspekciju, ali nisu pronađene nikakve nepravilnosti u poslovanju. „Ovaj ured istražuje je li bilo malverzacija sa sredstvima dobivenim iz EU. Važno je napomenuti da su imali preko 1.800 slučajeva i da su dali prijedlog za povrata 6,6 milijardi eura u proračun EU što znači da je to jedna ozbiljna organizacija. Kod nas su istražne radnje provodili od početka 2018. godine do 15. 7. 2019. kada smo dobili završno izvješće. U to smo vrijeme imali veliki angažman naših djelatnika koji su uz tekuće probleme i poslove morali gubiti vrijeme kako bi dokazali da su optužbe neutemeljene te da se radilo po zakonima i pravilima struke", rekao je Tišov. Gradonačelnik Ivan Penava je rekao kako je ta istraga „ostavština" bivšeg kolege, vijećnika Živog zida Pavla Josića čije je to pravo, ali da je time nanio veliku i nepotrebnu štetu ovoj gradskoj tvrtki.

Vijećnica Renata Kovačić (HDZ) upitala je jesu li kadrovski stanovi za kojima je Grad Vukovar iskazao potrebu, a Gradsko vijeće usvojilo Odluku već dodijeljeni i koji su kadrovi u grad privučeni. Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić rekla je kako je u lipnju i srpnju već bila dodjela kadrovskih stanova te je do sada potpisano 10 ugovora. Riječ je o deficitarnim zanimanjima pa je tako stan dodijeljen doktoru stomatologije, profesoru kemije, inženjera molekularne biologije te 5 pripadnika Hrvatske vojske. Ove godine ukupno imamo 55 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje stručnog kadra te očekujemo priljev novih stanova tako da s ovime nismo završili sa stambenim zbrinjavanjem za ovu godinu.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (HDZ) postavila je pitanje u ime Kluba vijećnika, a vezano za novih 21 zaposlenih osoba u Pozivnom centru HEP-a. Gradonačelnik Penava rekao je kako riječ da je Grad Vukovar uspio s upravom HEP-a dogovorio otvaranje pozivnog centra u Vukovaru koji treba imati 21 zaposlenu osobu. Istaknuo je kako je to još jedan iskorak kojim koračamo, a naravno i podsjetnik da kontinuirano dolazi do povećanja radnih mjesta. Drugo pitanje je bilo vezano uz pitanje da Ulica SR Njemačke još nije u obnovi te kada stanovnici Sajmišta mogu očekivati početak obnove te Ulice. Gradonačelnik Penava odgovorio su nerazvrstane ceste pod ingerencijom lokalne samouprave, a to je Ulica SR Njemačke. Za nju bi trebalo izdvojiti 14 milijuna kuna te 3 milijuna kuna za vađenje starog cjevovoda, koje je van funkcije i zbog kojeg dolazi do ulijeganja gornjeg sloja asfaltne površine. Istaknuo je kako je Grad Vukovar osigurao da se nerazvrstane ceste prebace na teret države. Problem na Sajmištu prepoznajemo, ulice su tamo u lošem stanju i nadamo se kako će se zatvoriti zakonska osnova i krenuti u realizaciju na obnovu nerazvrstanih cesta.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota (HDZ) komentirao je rješenje o odbačaju kaznene prijave koju je Općinsko državno odvjetništvo zaprimilo protiv gradonačelnika Penave zbog povrede privatnosti djeteta i javnog poticanja na nasilje i mržnju. Gradonačelnik je rekao kako svatko ima pravo podnijeti prijavu, međutim odgovor je došao takav kakav je došao te da s puni pravom može konstatirati da se fokus sporne tiskovne konferencije koja je trebala ići u pozitivnom smjeru skrenuo na djecu. Odbačaj ove kaznene prijave je demantirao sve negativne pokušaje koji su određeni akteri imali po ovom pitanju.

Uslijedile su 4 točke dnevnog reda:
1. Izvješće o radu gradonačelnika Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2019.godine
2.Donošenje Pravilnika o organizaciji i načinu provedbe programa produženog boravka u osnovnim školama čiji je osnivač Grad Vukovar
3.Donošenje Odluke o prijedlogu kandidata za suce porotnike Županijskog i Općinskog suda u Vukovaru
4.Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Detaljnog plana uređenja proširenja novog groblja (dpu-1)

Sve odluke su usvojene većinom glasova gradskih vijećnika.



Zvučni zapis sjednice može se preuzeti na zahtjev.