Projekcijom filma Bobe Jelčića "Sam samcat" u Vukovaru je u četvrtak počeo 13. Vukovar film festival na kojem će do 7. srpnja publika imati prigodu pogledati niz dokumentarnih, kratkometražnih i dugometražnih filmova.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, svečano je otvorio 13. Vukovar film festival.

Direktor festivala, Igor Rakonić, naglasio je kako 13. Vukovar film festival broji60 filmova koje smo rasporedili u 11 kategorija, filmovi se prikazuju na 6 lokacija. „Vukovar film festival poznat je po tome da se drži do kvalitete filmove, pa tako se tako i ove godine možemo pohvaliti da prikazujemo više od 10 filmova koji su se ove godine natjecali na dva najveća filmska festivala, u Cannesu i Berlinu" rekao je Rakonić.

"Vukovar film festival predstavlja dah filmske umjetnosti te srednjoeuropske kulture u gradu Vukovaru. Kao filmski festival podunavskih zemalja, donosi nam ambijent kojem pripadamo poviješću, tradicijom i kulturom, a naš grad čini gradom okupljanja. Svatko pronalazi ponešto za sebe iz sfere filmske umjetnosti, ali i kroz sve ono što grad nudi, kroz vizuru grada, ali i kulturnu i gradsku ponudu" rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

U glavnom programu bit će prikazano šest dugometražnih igranih, šest kratkometražnih igranih i sedam dokumentarnih filmova u konkurenciji za festivalske nagrade.

Festival ima i bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program, koji ove godine uključuje posebnu sekciju nazvanu „Pobjednici Berlina i Cannesa 2019.", radionicu jednominutnog filma snimljenog u jednom kadru, radionicu od ideje do realizacije, predstavljanje knjige „Branko Belan – Zaboravljeni klasik" te zabavni program.

Nesumnjivo je da je svojim raskošnim filmskim programom i popratnim događanjima, filmski festival u Vukovaru s godinama izrastao u jedno od najvažnijih i najznačajnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj.