Svečano je obilježena 25. godišnjica rada i djelovanja Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke", čija je predsjednica Manda Patko posebno istaknula kako se godine odmiču, a time udruga broji sve manje članova koji vape za istinom i pronalaskom svojih najmilijih.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar. Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, vukovarski gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova, nakon čega je služena sveta misa, a središnji događaj s prigodnim programom održao se u Hrvatskom domu Vukovar.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ovom prigodom istaknuo je kako smo svi mi na neki način zatočenici ratnog stradanja i žrtve, ali nitko kao članovi obitelji poginulih i nestalih, zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja te sami hrvatski branitelji. „Svi smo svjedoci da smo imali čast, ali i veliki križ sudjelovanja u vremenu kad se stvarala naša država, gdje je cijena toga bila velika, ali jednako tako i svjedoci smo i ponosa da se višestoljetni san hrvatskog naroda ostvario. Teško nam je svima zamisliti što osjećaju i kako je tim obiteljima živjeti i nositi se spoznajom da se njihovim najmilijima, onih kojih više nema među nama, ne zna ni sudbina. Razumjeti to u potpunosti je nemoguće svakome onome tko nije prošao iskustvo gubitka voljenog člana obitelji, jer takav gubitak je nenadoknadiv" rekao je gradonačelnik Penava.
„25 godina postojanja, djelovanja i rada udruge „Vukovarske majke" svjedoči o velikoj ljudskoj snazi i zajedništvu, ali i zajedništvu s Gradom Vukovarom i Republikom Hrvatskom, koja je učinila jako puno kako bi odala zahvalnost i priznanje svim majkama koje su izgubile svoju djecu u domovinskom ratu" zaključio je Penava.

25. godišnjici postojanja „Vukovarskih majki" odazvali su mnogobrojni uvaženi gosti među kojima i izaslanik Predsjednice Republike, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade RH, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, ravnateljice OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dr. Vesna Bosanac te brojni predstavnici državnih, vjerskih, kulturnih, obrazovnih i društvenih institucija, kao i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

„Udruga „Vukovarske majke" navršila je više od četvrtinu stoljeća svog rada i djelovanja, a i danas članovi obitelji pokušavaju zajedničkim nastupom doći do istine. Devedesetih godina smo očekivali njihov povratak, a danas ih nazivamo nestalima" navodi Lljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.