Da se grad Vukovar intenzivno nastavlja razvijati u pogledu turizma, potvrđuje nam činjenica da je poduzetnička inicijativa u pogledu otvaranja smještajnih kapaciteta sve izraženija.
Upravo jedna od takvih poduzetničkih ideja okrunila je svoju uspješnost i prošli tjedan osvojila nagradu Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku, u kategoriji „Najbolji smještaj u gradu".

Riječ je o smještajnom objektu „Biser Dunava" kojeg je povodom osvojene nagrade posjetio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima te direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić.

Već 22. godinu za redom Hrvatska gospodarska komora – Zajednica obiteljskog smještaja u partnerstvu s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom provodi akciju Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku, u sklopu koje se dodjeljuju priznanja najboljim gospodarskim subjektima u turističkom sektoru. Ocjenjivanje se provodi u devet kategorija, a u ocjenjivanju se koriste financijski i fizički pokazatelji poslovanja gospodarskih subjekata, ali se snažan naglasak stavlja i na kvalitetu usluga.

Vlasnik uspješne ideje i već nagrađivanog smještajnog objekta, Davor Buntić, ističe turistički potencijal grada Vukovara te navodi kako biti uspješan u ovoj sferi poduzetništva nije lako jer su ulaganja konstantna, konkurencija mnogobrojna, a ni u zatišju sezone se ne treba previše opuštati. „Bavimo se ovime od 2014. godine kada smo krenuli sa 6 soba, a vodeći se velikom potražnjom od strane gostiju, proširili smo našu ponudu. 2016. godine dobili smo nagradu Ministarstva turizma za inovativnost u ponudi, a nagrada za najbolji obiteljski smještaj u Republici Hrvatskoj nam je potvrdila da naš trud ide u dobrom smjeru, tako smo pored priznanja gostiju dobili i priznanje struke" rekao je Buntić i naveo kako sezona počinje u travnju i traje do studenog, a u 2018. godini bilježe 3400 noćenja što je za 100% više od broja noćenja u 2017. godini.
„Jedini način za uspjeh je pružiti što gosti traže, slušati njihove prijedloge i rezultati neće izostati. U budućnosti planiramo proširenje, učinit ćemo sve što nam prostor bude omogućavao, a planiramo se proširiti za još 10 soba" zaključio je Buntić.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava čestitao je obitelji Buntić na osvojenoj nagradi te naveo kako je ovo još jedan od pokazatelja da se naš grad razvija u pravom smjeru. „Pozadina ovakvih priča nije lagana i jednostavna, sve ovo zahtijeva puno truda, dobrih ideja, veliku energiju i neizostavnu komunikaciju s posjetiteljima i osluškivanje njihovih potreba kako bi došlo do napretka. Na ovakvom primjeru mikro poduzetništva temelji se posao i na razini grada i države. Puno je posla pred nama, moramo osluškivati potrebe ljudi koji su se odvažili na velike korake, uložili vrijeme, energiju i znanje kako bi kroz zajedničko djelovanje postigli maksimalan učinak" istaknuo je Penava.

Da statistički podaci idu u prilog cjelokupnom razvoju istaknula je i Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara. „Broj smještajnih kapaciteta je u kontinuiranom porastu. U odnosu na 2017. godinu, u 2018. imamo 4 nova smještaja, a sveukupno 968 ležaja u gradu. Ove godine imamo otvaranje još jednog smještajnog objekta, što nam potvrđuje da se trend nastavlja" rekla je Sekulić te istaknula kako je memorijalni turizam i dalje glavni motiv dolaska u Vukovar, ali realizacijom budućih projekata posjetitelji će imati i puno drugih ponuda na raspolaganju.