Ponovni zastoj u obnovi Tehničke škole Nikole Tesle u u Vukovaru bio je razlog da protekle srijede roditelji i učenici održe mirni prosvjed pred školskom zgradom, kojim su željeli poručiti nadležnim institucijama da djecu više neće puštati na nastavu u ne uvjetne prostorije Radničkog doma u Borovo naselju. Zahtjeva se žurna obnova školske zgrade, jer djeca će prestati dolaziti u školu kada temperatura zraka padne ispod ništice dok u Radničkom domu nema odgovarajućega grijanja. Učenicima je ponuđeno da, ukoliko se radovi na zgradi škole ne nastave, nastavu pohađaju u tri druge škole na području Vukovara, što roditelji ne prihvaćaju.

Okupljenim roditeljima se obratio pomoćnik ministra Uprave za regionalni razvoj Venko Ćurlin koji je izjavio kako je za završetak obnove potrebno oko 3 milijuna kuna za što je novac osiguran te pojasnio kako sadašnji izvođač radova nije odradio zakonske uvjete te da su pred raskidom ugovora. Procedura odabira novog trećeg izvođača radova sukladna hrvatskim zakonima potrajat će sigurno 60 dana što bi značilo da će obnova škole biti završena najranije krajem zime.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo nije bio u mogućnosti direktno se obratiti roditeljima i učenicima zbog obveza i ranije dogovorenih sastanaka u Zagrebu, te je pisanim putem informirao sa onim što mu je bilo dostupno, odnosno što je osobno kao informaciju i odgovor dobio od Branka Grčića, resornog ministra i Potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

„Naime, poštujući Zakon o javnoj nabavi, već treći izvođač radova koji je odabran, zbog problema u poslovanju nije bio u mogućnosti izvršiti ugovore o poslovanju te je došlo do raskidanja ugovora.

Trenutno se popisuju svi poslovi koje budući izvođač treba izvesti za završetak obnove škole.

Na istim poslovima se radi intenzivno kako bi se što prije raspisao natječaj i izabrao izvođač radova.

Poštujući Zakon o javnoj nabavi ne postoji drugačija i brža mogućnost, očekuje se da će ovi poslovi biti gotovi tijekom ove godine te će novi izvođač uspjeti završiti što brže sve potrebne radove kako bi učenici konačno krenuli sa nastavom u novoj obnovljenoj školi.

Želim Vas informirati da sam cijelo vrijeme kao gradonačelnik grada Vukovara ukazivao na ovu problematiku ne bi li ostvarili naš zajednički cilj za bolje, kvalitetnije i primjereno obrazovanje naših učenika" – poručio je roditeljima i učenicima u vezi problema obnove Tehničke škole Nikole Tesle gradonačelnik Vukovara.