Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dana volontera, Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica" Vukovar organizirala je 7. VUFIS – Vukovarski festival igre i smjeha i Festival volontiranja, koji je održan 05. prosinca 2018. godine u Hrvatskom domu u Vukovaru, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, te medijskim pokroviteljstvom Hrvatskog radio Vukovara i Vinkovačke televizije.
Na festivalu je sudjelovalo više od 150 osoba s intelektualnim oštećenjem koji su članovi i korisnici 12 udruga i ustanova sa područja Vukovarsko-srijemske županije i to korisnici: Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica" Vukovar, udruge „Vukovarski leptirići" Vukovar, OŠ Josipa Matoša Vukovar, Zajednice Vjera i svjetlo „Lađica" Vukovar, udruge „Zvjezdice" iz Gunje, udruge „Bubamara" Vinkovci, OŠ A.G.Matoša Vinkovci, Doma za odrasle osobe Nuštar, Dječjeg doma „Sveta Ana" Vinkovci, GDCK Županja, Društva „Golubovi" Županja i Centra „Mala Terezija" Vinkovci.
Svojom nazočnošću podršku projektu su dali zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara gđa Ivana Mujkić, Pročelnik UO za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije dr.sc.Darko Dimić, savjetnik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom g. Mario Burek, dopredsjednik Hrvastskog saveza udruga za osobe s intelektualnim teškoćama, te brojni ravnatelji i predstavnici organizacija, ustanova i udruga sa područja grada Vukovara. Festival su otvorili korisnici Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica" Vukovar zajedničkim nastupom sa članicama udruge Mažoretkinja grada Vukovara, koji su pripremili uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu projekta „Aktivno u sretnije sutra".
Za razliku od ranijih godina, ove godine, kao sastavni dio VUFIS-a proveden je i Festival volontiranja u sklopu projekta „Unapređenjem menadžmenta volontera do kvalitetnijih socijalnih usluga u zajednici", koji za cilj ima doprinijeti povećanju javne svijesti lokalnim zajednicama o vrijednostima volonterstva u sklopu kojeg su osim u samoj organizaciji festivala i voditelji programa bili osobe s intelektualnim oštećenjem korisnici UZOSIO Golubica Vukovar.
Održavanjem ovih manifestacija, osobe s intelektualnim oštećenjem sva svoja znanja i sposobnosti imali su prilike pokazati svim članovima lokalne zajednice, dobili su mogućnost predstaviti svoj rad, pokazati što su oni to naučili tijekom godine, što oni to mogu i znaju. Pokazali su da su i osobe s intelektualnim oštećenjem ravnopravni članovi naše zajednice.
Provedbom ovakvih projekata posebno se potiče volonterstvo, kao prihvatljiv i poželjan oblik rada.
Bez pomoći suradnika, volontera, članova svih udruga i ustanova, ova manifestacija ne bi zaživjela već 7. godinu za redom! Veliko hvala svima na sudjelovanju, podršci i ukazanom povjerenju!